خواص میوه ها و گیاهان

پرتقال

پرتقال یکی از قدیمی‌ترین میوه‌هائی است که بشر از آن استفاده می‌کرده است و در حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام برده است‌. در حال حاضر بیشتر از ۲۰۰ نوع پرتقال در آمریکا کشت می‌شود و آمریکا نصف کل محصول پرتقال دنیا را تولید می‌کند. پرتقال اولیه، کوچک،تلخ و پر از هسته بوده است که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شده است. پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافت

ترکیبات شیمیائی
پرتقال یکی از غنی‌ترین منابع ویتامین Cمی‌باشد‌. البته باید دقت کرد که ویتامین  در اثر سرما و گرمای زیاد از بین می‌رود. اسانسی که از گل‌های پرتقال گرفته می‌شود به‌نام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می‌شود.

خواص داروئی
مؤسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریکا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت که علت اینکه سرطان معده در آمریکا کمتر از نقاط دیگر است این است که مردم آمریکا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می‌کنند‌. البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است‌.

۱. دانشمندان سوئدی کشف کرده‌اند که خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می‌کند‌.
۲. خوردن پرتقال کلسترول را پائین می‌آورد‌.
۳. پوست سفید پرتقال و ورقه‌های نازک بین قسمت‌های داخل پرتقال بهترین دارو برای کاهش کلسترول خون است‌.
۴. اسانس پرتقال ضد عفونت‌های میکروبی است‌.
۵. پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است‌.
۶. پرتقال ضد سم، ادرار‌آور و نرم‌کننده سینه و ضد استفراغ است‌.
۷. جوشانده برگ‌های پرتقال برای شستشوی ورم‌ها و کاهش درد ‌مفید است‌.
۸. خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرام‌بخش است.
۹. اسانس پرتقال را برای ضد عفونی کردن به‌کار می‌برند.
۱۰. پرتقال خون را تمیز می‌کند‌.
۱۱. برای برطرف کرده چین و چروک صورت و شادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید‌.
۱۲. از پرتقال برای کم کردن وزن می‌توانید استفاده کنید‌. طرز استفاده بدین صورت است که یک عدد پرتقال و ۳ عدد لیموترش را پوست کنده و به قطعات کوچک تقسیم کنید بعد آن را داخل دیگی ریخته و به آن نیم لیتر آب اضافه کنید و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس سه قاشق عسل به آن اضافه کرده و مجددا به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و آن را صاف کنید. از این شربت ۳ فنجان در روز بنوشید. تا وزن شما به مقدار ایده آل درآید.
۱۳. پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصیت قلیائی به بدن می‌دهد و برای کسانیکه گوشت زیاد مصرف می‌کنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است‌.
۱۴. برای استفاده بیشتر از مواد غذایی پرتقال بهتر است که پوست زرد رنگ آن را بگیرید و با پوست سفید و پره‌های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد که اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می‌کند‌.
۱۵. خواص گفته شده فقط منحصر به پرتقال طبیعی و رسیده می‌باشد و آب پرتقال موجود در فروشگاه‌ها و سوپر مارکت‌ها این خواص را ندارند.

خواص انواع میوه های رنگی

نارنجى:اين ميوه ها حاوى بتاكاروتن هستند كه باعث تقويت سيستم ايمنى مي شوند و از آسيب هاى ناشى از راديكال هاى آزاد كه باعث پيرى زودرس مى شوند پيشگيرى مى كنند. مواد مغذى ميوه هاى خانواده سيتروس (مركبات) باعث بهبود سلامت دهان مى شوند...

سبز:میوه های سبز رنگ حاوى مواد شيميايى ضد سرطان هستند مثل انواع ايزوتيوسيانيت ها. در عين حال آنها حاوى لوتئين و زيزانتين هستند كه اين دو آنتى اكسيدان خطر از بين رفتن شبكيه را كه يكى از علل اصلى نابينايى است، كاهش مى دهند.
زرد:میوه های زرد مملو از ويتامين C هستند و در عين حال برخى از صدمات ناشى از راديكال هاى آزاد روى پوست را كاهش مى دهند.

قرمز:مواد غذايى قرمز رنگ ليكوپن دارند. اين ماده يك ضد سرطان شناخته شده است. اسيد الاجيك موجود در اين محصولات نيز خطر آسيب ديدن DNA را كاهش مى دهد. فلاوينوئيدها كه عمدتا در گيلاس، آلبالو و خانواده توت (تمشك و شاتوت و بلوبرى) يافت مى شوند، قدرت تدافعى آنتى اكسيدان ها را افزايش مي دهند، از سلول ها در برابر صدمات ناشى از راديكال هاى آزاد محافظت مى كنند. به حفظ عملكرد قواى استدلال و منطق در مغز كمك مي كنند و جلوى پيرى را مى گيرند.

بنفش:انگور و كلم بنفش حاوى آنتوسيانين هستند كه از سلول ها در برابر آسيب هاى اكسيداسيون محافظت مى كنند و در نتيجه آن ظهور علائم پيرى به تاخير مى افتند. اين مواد مغذى كه مسئول رنگ تيره ميوه ها هستند به فرآيند درك و استدلال كمك مي كنند و ساير آنتى اكسيدان هاى موجود در آنها نيز ضد سرطان هستند.  
سفيدپياز، سير، پيازچه و موسير حاوى آليسين و كوئرستين هستند كه هر دو آنها خطر حمله قلبى را كاهش مي دهند و به عملكرد سيستم ايمنى بهبود مى بخشند. گل كلم نيز حاوى سولفورافان است كه يك ماده ضد سرطان به شمار مي رود.

چای را به جای دارو مصرف کنید

حدود ٥ هزار سال قبل وقتی امپراتور چین با یک فنجان آب داغ در دست به همراه تعدادی از همراهان بر روی تپه‌ای ایستاده بود، باد ملایمی وزید و چند برگ چای داخل فنجانش افتاد. همین امر آب ساده و بی‌طعم را متحول کرد؛یک فنجان چای درست شده بود. خاستگاه اولیه چای، چین است. چای را در قرن سیزدهم میلادی برای نخستین بار مارکوپولو سیاح ونیزی به اروپا برد و مدت‌ها به علت گرانی و کمیابی‌اش فقط آشامیدنی لوکس طبقات بالای جامعه و درباریان بود....

پیشینه مصرف چای در ایران به قرن هفدهم بر می‌گردد. اما کشت این گیاه نخستین بار به همت میرزا علی مشهور به کاشف السلطنه در سال ١٢٧٦ شمسی انجام شد. لقب کاشف السلطنه، چایکار بود. شاهزاده حاجی محمدمیرزا کاشف السلطنه چایکار، پس از اتمام تحصیلاتش در اروپا در سال ١٣١٤ هجری قمری و در ٣٥ سالگی با سمت کنسول به هندوستان رفت، در آنجا فن زراعت چای را آموخت و این محصول را با زحماتی زیاد (یعنی به طور قاچاق!) به ایران آورد. او نخستین کسی بود که چایکاری را در ایران رواج داد و تمام عمر خود را صرف ارائه این خدمت کرد.

 انواع چای

٣ نوع چای وجود دارد: چای سبز، چای سیاه، چای اوولانگ. چای سیاه بیشتر در اروپا، آمریکای شمالی و آفریقای شمالی استفاده می‌شود، چای سبز در آسیا و چای اوولانگ در چین و ویتنام.

 چای مرغوب را بشناسیم

محمد علی رضایی کارشناس گیاهان دارویی معتقد است؛ چای مرغوب باید رنگ قهوه‌ای مایل به سیاه و ملایم داشته باشد، گس باشد و هیچ گونه بوی غیر طبیعی ندهد. در غیر این صورت چای، طبیعی نیست و با افزودن طعم دهنده‌ها و مواد شیمیایی فرآوری شده است.

زمان دم کشیدن چای مرغوب ٢٠ دقیقه است در حالی که چای فرآوری شده با رنگ‌ها و مواد شیمیایی در مدت کوتاهی دم می‌کشد و رنگ می‌اندازد.

بهترین روش دم کردن چای همان شیوه قدیمی و سنتی ایرانیان است. دم کردن چای در ظروف نشکن، پیرکس یا چایساز سبب می‌شود خواص چای تا حدودی کاهش یابد.

 چای میوه نخوریم

مصرف انواع چای میوه در بسته بندی‌های گوناگون در جامعه رواج یافته است اما متخصصان تغذیه معتقدند این نوشیدنی‌ها از طعم دهنده‌ها و رنگ‌های مصنوعی تولید شده و برای سلامتی مضر است. متخصصان توصیه می‌کنند به جای مصرف این گونه نوشیدنی‌ها از دم نوش‌های سنتی استفاده شود.

 چای سبز

اگرچه چای سبز نوشیدنی ملی ژاپنی‌هاست اما چینی‌ها نیز از طرفداران پر و پا قرص این چای‌اند و خود نوعی چای تولید می‌کنند که عطر تند گل یاس و گل‌های دیگر را در خود دارد و به نام ماندرن بزرگ یاسی شهرت یافته است. نوشیدن این چای بعد از خوردن غذای چینی بسیار دلچسب است.

 خواص دارویی چای سبز

چای سبز یک تونیک (تقویت کننده) بسیار مفید است. خاصیت ضد چربی (از هر نوع آن) دارد و مقوی اعصاب است. قدری نیز خاصیت تب‌بری دارد. چای سبز موجب تقویت معده می‌شود و ضمن دفع سموم بدن نفخ معده را نیز برطرف می‌کند. این چای موجب تقویت حافظه می‌شود و برای افراد افسرده داروی مناسبی است. چای سبز موجب نشاط و سرزندگی می‌شود.

مطالعات دانشمندان ژاپنی حاکی است که چای سبز پس از مصرف در سلول‌های معده تجمع یافته و بدین ترتیب موجب افزایش غلظت عوامل جلوگیری کننده از رشد سلول‌ها می‌شود و به دنبال آن مرگ سلولی در سلول‌های سرطانی معده را موجب خواهد شد.

همچنین چای سبز از سرطان ریه جلوگیری می‌کند و اثرات سیگار کشیدن را کاهش می‌دهد. سرطان تخمدان و سرطان خون نیز به وسیله چای سبز قابل درمان است. خواص ضدسرطانی و ضدجهش زایی چای سبز سبب شده که امروز بسیاری از غذاها، نوشابه‌ها و لوازم آرایشی و بهداشتی با عصاره این گیاه غنی و این عصاره به عنوان یک مکمل به آنها اضافه شود. چای سبز چسبندگی پلاکت‌های خون را کاهش می‌دهد و در جلوگیری از تشکیل لخته‌های خون مؤثر است.

 دم کردن چای به روش چینی

برای هر فنجان چای، دو پنسه (مقدار چای که بین دو انگشت شصت و سبابه قرار می‌گیرد) چای در قوری ریخته و کمی آب جوش روی آن بریزید و مدت ٢ دقیقه کنار بگذارید. پس از ٢ دقیقه آب آن را خالی کنید زیرا آب دارای مقدار زیادی تانن است. سپس قوری را از آب جوش پر کرده ٣ تا ٥ دقیقه روی سماور بگذارید تا دم بکشد. این چای مقدار زیادی از عناصر مضر خود را از دست داده است.

خواص ادویه و سبزی های معطر

به گزارش هلث‌دی‌نیوز دکتر سوزانا زیک، متخصص طب طبیعی و پژوهشگر نظام بهداشتی دانشگاه میشیگان در این باره می‌گوید: "افزودن این گیاهان معطر به غذاها می‌تواند به حفظ وزن طبیعی کمک می‌کند. به علاوه آنها می‌توانند به پیشگیری از برخی سرطان‌ها کمک کنند، و حتی فشارخون را کاهش دهد، به کنترل قند خون کمک کند و سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد."...

با جایگزینی چاشنی‌های معمول که حاوی قند، نمک و چربی هستند با این گیاهان معطر می‌توان هم به حفظ سلامتی کمک کرد و همه به غذا رایحه بخشید. چراکه اضافه‌کردن ادویه‌جات و سبزی‌های معطر به رژیم غذایی می‌تواند برای سلامت شما مفید باشد. دکتر زیک این 10 نکته را برای انتخاب بهترین گیاهان معطر توصیه می‌کند:

1.نمک را با گیاهان معطر جایگزین کنید. گیاهان معطری مانند مرزنگوش، آویشن، رزماری، جعفری و سیر می‌توانند رایحه‌ طبیعی غذاها را بیرون بکشند.

2.
از سیر تازه استفاده کنید. سیر می‌تواند فشارخون و کلسترول را پایین بیاورد. (برای به دست آوردن حداکثر منافع لازم است دست کم سه پر سیر متوسط تازه در روز مصرف کنید. سیر خشک یا سیری که مدت‌ها مانده باشد، خواص خود را از دست می‌دهد.)

3.
رزماری بخورید. رزماری حاوی مواد آنتی‌اکسیدانت است که تصور می‌رود حافظه را بهبود بخشد و احتمالا به پیشگیری از سرطان کمک کند.

4.
با کمک ریحان، مرزنگوش و رزماری با سرماخوردگی مبارزه کنید. اسانس‌های روغنی موجود در این گیاهان ممکن است بتواند در مبارزه با سرماخوردگی و آنفلوآنزا به شما کمک کند.

5.
سرفه مزمن را با آویشن درمان کنید. (منافع بهداشتی آویشن بی‌نظیر هستند. این گیاه به طور سنتی برای درمان سرفه، حتی سیاه‌سرفه استفاده می‌شده است.)

6.
برای کمر درد زردچوبه بخورید. پژوهشگران دریافته‌اند که ماده‌ای به نام کورکومین که در زردچوبه یافت می‌شود، دارای خواص ضدالتهابی است. زردچوبه می‌تواند به تنهایی، و یا اضافه‌شده به ادویه کاری مورد استفاده قرار گیرد.

7.
با کاری با سرطان بجنگید. همچنین معلوم شده است که کورکومین باعث کوچک‌شدن پولیپ‌های روده بزرگ پیش‌ سرطانی می‌شود.

8.
از "ادویه‌ گرم" برای کاهش فشارخون استفاده کنید. ادویه گرم مانند زنجبیل، جوز بویا، دارچین، فلفل شیرین، فلفل سیاه و فلفل قرمز باعث حرکت خون از قسمت‌های مرکزی بدن به پوست می‌شوند. به گفته دکتر زیک این وضعیت باعث می‌شود خون به صورتی یکنواخت‌تر در سراسر بدن پخش شود و ممکن است فشارخون بالا را نیز کاهش دهد.

9.
برای تسکین معده زنجبیل بخورید. موادی به نام جینجرول‌ها که در زنجبیل وجود دارند می توانند به کنترل تهوع کمک کنند.

10.
شکر را با ادویه جایگزین کنید. ادویه‌جاتی مانند دارچین و جوز بویا را به جای شکر برای شیرین کردن تنقلات استفاده کنید.

 

/ 0 نظر / 16 بازدید